MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Vanhat ukot ja nuoret naiset

Ystäväni melkein putosi tuoliltaan. No sehän ei ole uutinen, mutta uutinen on se, että jäädessään nyt vanhuuseläkkeelle ja bruttotulojen pudottua noin 20 000 euroa vuodessa, hänen tuloveroprosentti pompahtaa isommaksi, mitä ansiotuloista on verotettu. Kaikki muut asiat ovat ennallaan, kahden aikuisen taloudessa ei velkoja eikä vähennyksiä.

Minä en osannut selittää hänelle miksi, kun hän käsi vapisten tutki uutta verokorttiaan. Kuulin kyllä - lieneekö urbaanilegenda - että yhteiskunta verottaa niitä raskaimman jälkeen, jotka eivät valita. Elävästi tuli mieleeni kuva vuoden 2015 eduskuntavaalien alla, kun haastattelija kyseli kadulla ihmisten äänestyskäyttäytymistä. Yksi sun toinenkin kenkiinsä soteutuva ukko, vapisevalla äänellään, vannoi äänestävänsä nuorta naista. Niin, nuoret naisethan ovat kiinnostuneita vanhojen ukkojen veroprosenteista.

Eläkelläisiä ukkoja Suomessa on paljon. Kunhan oppisivat vielä pitämään puolensa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Keskeistä on se mikä on lopullinen veroprosentti. Ei se kuinka paljon veroa tuloista pitkin vuotta maksetaan. Jos prosentti on liian suuri niin sitten saa palautusta. Jos prosentti on liian pieni tulee maksettavaa. Moni ei sitä ymmärrä - sitä siis, että ei se ennakonpidätys tarkoita lopullisen verotuksen määrää.

Eläkeläisillä on toki suhteessa korkeammat veroprosentit. Tuo johtuu mm. siitä, että heillä ei ole tulonhankkimiskuluja mikä otetaan huomioon veroprosenttiä määrättäessä. Siis samalla tulolla töissä olevan verotus on pienempi kuin eläkkeensaajan. Tuosta syystä myös työttömät maksavat suurempaa veroa tuloistaan kuin töissäkäyvät.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Yksi sun toinenkin kenkiinsä soteutuva ukko, vapisevalla äänellään, vannoi äänestävänsä nuorta naista. Niin, nuoret naisethan ovat kiinnostuneita vanhojen ukkojen veroprosenteista."

Tuskin näillä ukoilla ainakaan tämän suhteen hätää on. Hetkellä, jolloin eduskunta valittiin, eduskuntaan pääsi 14 tuolloin alle 30-vuotiasta. Kun taas esim. eläkeikäisiä, tai heitä, joilla oma eläkeikä koittaa 15 vuoden sisään, oli 91.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Jos bruttotulot putoaa 20K€ vuodessa, niin paljonhan siitä jää jäljelle..kysyy nim. n.15K€ brutto/v "tienaava"?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Taitaa blogistin ystävä pudota tuoliltaan toisen kerran oltuaan vuoden eläkkeellä ja nähdessään leikatun indeksin vaikutuksen. Eläkeindeksiä on leikattu, mutta silti hinnat ja verot nousevat täysimääräisesti. Kiinteistövero, energiavero, vesi- ja jätevesitaksa, kaukolämpötaksa, sähkön siirto jne muiden hintojen lisäksi.

Oltuani itse 1½ vuotta eläkkeellä nettoeläkkeeni oli pienempi kuin eläkkeelle jäädessäni. Silti monia hintoja oli nostettu. Jouduin siis maksamaan pienemmillä nettotuloilla suurempia maksuja. Huono yhtälö.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Leikattu indeksi", Paavo Lipposen lahja eläkelläisille. Minkähänlaisella pakettinarulla Pate lahjansa koristeli kun eläkelläiset eivät vieläkään ole nouseet kapinaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Taidamme olla liian hajanainen porukka. Tai laiskoja.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ihan vain tiedoksi, että työssä käyvillä on työtulovähennys ja paljon suuremmat mahdollisuudet käyttää kaikenlaisia muita vähennyksiä. Usein se johtaa siihen, että tulojen kasvaessa veroprosentti laskee. Ei tietysti välttämättä, jos ei osaa suunnitella. Yrittäjillä on tietysti mahdollisuudet välttää verot käytännössä kokonaan.

Silloin kun olin keskituloinen, oli lopullinen veroprosenttini eräänä vuotena noin 17. Täysin laillisesti ja ilman mitään erikoisuuksia. Nyt kun olen ollut matalatuloinen, on veroprosenttini ollut noin 20.

Toimituksen poiminnat