MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Tilapäinen oleskelulupa?

Illan A-studiossa RKP:n Anders Adlercreutz toisteli kuin rikkinäinen levysoitin termiä "tilapäinen oleskelulupa" ratkaisuksi laittomasti ja paperittomana Suomessa olevien ahdinkoon. Siis mitä? Kuinka pitkän ajan "tilapäinen oleskelulupa" sallii ihmisen jäädä maahan? Viikoksi, kuukaudeksi, puoleksi vuodeksi vai umpeutuuko "tilapäinen oleskelulupa" vasta kymmenen vuoden päästä?

Ben Zyskowicz käytti samassa ohjelmassa muistaakseni termiä "orwellilainen sanamagia". Juuri sitä se on. Kyllä Adlercreutzkin ymmärtää, ettei näille ihmisille ratkaisu ole tilapäinen  oleskelulupa, koska semmoisen saanut jää maahan niin kauaksi aikaa kun haluaa. RKP:ssäkin voitaisiin alkaa puhua suoraan, että jos saat hylsyn, aprillia, aprillia ei sinun tarvitse lähteä. Otapa tästä "tilapäinen oleskelulupa".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Mikä siis on blogistin oma ratkaisu esim. Irakilaisten suhteen? Sinnehän ei pakkopalautukset onnistu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Varmaan tilapäinen olekelulupa. Tai sitten jeesustelu Ben Z:n malliin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On varmaan turha kysellä, miten tilapäinen oleskelulupa määritellään, ja ennen kaikkea, mitä sitten tehdään kun _tilapäisen_ oleskeluluvan saanut ei luvan umpeuduttua suostu edelleenkään poistumaan. Onko Lamminpään ratkaisu silloin

A) antaa uusi "tilapäinen" oleskelulupa, jolloin käytännössä olemme tulleet luoneeksi järjestelmän, joka mahdollistaa kenen tahansa jäämisen pysyvästi maahan?

B) poistaa henkilö maasta pakolla, jolloin olemme Lamminpään kritisoimassa Ben Z:n mallissa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Tilapäisen oleskeluluvan voi muuttaa pysyväksi, jos henkilö esim. työllistyy.

Benin jankutus kävi kyllä katsojan hermoille, mutta pääsi se toinen kaveri sentään jotain asiaakin sanomaan väliin:

–Tässä puhutaan tilapäisestä oleskeluluvasta. Kukaan ei lähde henkeä uhkaavalle matkalle sen takia, että sinne ehkä saa jäädä muutamaksi kuukaudeksi. Tämän on hyvin teoreettinen uhka, Adlercreutz arvioi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #35

Ja entä jos ei työllisty? Vastaa nyt kysymykseen, mitä tehdään tilanteessa, jossa se tilapäinen oleskelulupakin umpeutuu, eikä henkilö suostu lähtemään? Palautetaan pakolla, vai annetaan käytännössä kaikille rajan yli käveleville lupa jäädä pysyvästi Suomen sosiaaliturvan piiriin?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #35

Siispä ei mahdollisteta sitä muutaman kuukauden oleskelua. Problem solved.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Juuri noin mustavalkoisia ratkaisuja myös Ben Z. tarjoili ongelmiin, joissa on muitakin harmaan sävyjä kuin harmaa talous.

Marko Parkkola

Uutisen mukaan pakkopalautukset onnistuvat, vaikka Irak niitä vastustaakin. Voitaisiin muuten pohtia välillä sitä, kuinka Irak rikkoo ihmisoikeuksia kieltämällä kansalaisiaan saapumasta maahan.

https://yle.fi/uutiset/3-9423308

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

#1 Laittomasti maassa oleva laitetaan vankilaan istumaan niin pitkäksi aikaa kunnes suostuu kähtemään vapaaehtoisesti. Ja vielä sellaiseen pyttyyn. Sillä se hoituu. Voipi yhtäkkiä paluu tuntuakin aika houkuttelevalta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Samaan sarjaan voisi lisätä ehdottomaan vankeuteen tuomituille "tilapäinen vapauslupa". Tämä parantaisi huomattavasti vankiloiden kapasiteettia.

Tai eihän sitäkään tarvita jos toimitaan niin kuin kielteisen turvapaikan tapauksessa. Jos tuomion saanut ei halua, eikä häntä tietenkään voi pakottaa, sehän olisi vastoin yksilön vapautta ja sivistysvaltion toimintaperiaatteita.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Paperittomat tulee aina tavatessa ottaa kiinni ja pitää kiinni kunnes palautus kotimaahansa onnistuu keinolla jos toisella-

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tässä on varmaan taas joku keskitysleirihekumointi takana.
Palautettavien säilyttäminen kuukausitolkulla jossain laitoksessa ei muuten ole vallan ilmaista. Vankilapäivän hinta on yli 200€.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#5 E M
En tiedä olisiko se keskitysleiri hegumointia kun luvattomasti maassa olevalle järjestettäisiin tila jossa annettaisiin ruoka puhtaus ja välttämätön terveydenhoito. Ei mitään vankilan mukavuuksia. Pois pääsisi heti kun haluaa lähteä kotimaahansa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Saattaisi olla vähintäänkin perustuslain vastaista.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#6
Mikä siinä olisi perustuslain vastaista. Sekö, että pois pääsisi heti kun haluaa lähteä kotimaahansa. !

Perustuslain 9 pykälä
"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Huom! on oikeus lähteä maasta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #20

Paavo, tuo kommentti oli sarkasmia. Suomessa perustuslakifundamentalistit, siis kirjanoppineet fariseukset, pystyvät vain sitä tulkitsemaan. Lähes mikä tahansa asia voidaan määritellä perustuslain vastaiseksi, jos se ei sovi ideologiaan.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Paperittomat tulee aina tavatessa ottaa kiinni ja pitää kiinni kunnes palautus kotimaahansa onnistuu keinolla jos toisella-"

Kirjoittaja Mikko Engren kertoo yhdellä virkkeellä sen, mitä laittomasti täällä oleskeleville pitää tehdä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Määräaikaisen oleskeluluvan antaminen turvapaikkaa saamattomille tosiaan ratkaisi monta ongelmaa. Ikävää että jotkut ovat sellaista esitystä vastaan.
Se kertoo näiden asenteesta ihmisoikeuksiin ja kansalaisyhteiskuntaan muutenkin, kansalaisuudesta riippumatta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Erikoista. etteikö näiden kuljeskelijoiden ja onnenonkijoiden palauttaminen mm ssa Irakiin onnistuisi ? Sieltähän näistä kulkijoista on iso osa. Eikä turvapaikkaa siis ole myönnetty. Ohessa linkki Irakin pääministerin lähettämään tiedotteeseen.

http://uutismaailma.com/onnea-irakilaiset-pakolais...

Onko tämä tieto jäänyt kulkijoilta huomaamatta ?

Tilapäinen oleskelulupa näille Irakilaisille voidaan hyvin korvata vaikka väliaikaisella majoituksella PV n kasarmilla, luonnon rauhassa. Kasarmilla voi hyvin odottaa siirtokuljetuksen ajankohtaa. Valtio tarjoaa safkat ja majoituksen noutohetkeen saakka, turvallisessa ja asiallisessa paikassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sinäkin haikailet Suomeen keskitys/työleirejä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei PV n kasarmi ole mielestäni keskitysleiri.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Teppo: Yleensä ihan asiallisten kirjoitustesi vuoksi en odottaisi sinulta epäasiallista lärväilyä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyse kai on siitä, että Irak ei ota pakkopalautuksia vastaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös EU vaatinut vähän aikaa sitten Italiaa perustamaan palautuskeskuksia jonne laittomasti maassaolijat kerätään palautusta varten?
Jos tänne perustettaisiin samanlainen vanhaan varuskuntaan niin ei se olisi sen ihmeellisempi paikka kuin intti jossa lähes jokainen Suomalainen mies ja nykyään myös moni nainen viettää vajaan vuoden.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Keskitysleiriläppä on muuten yksi näistä kommenteista joka ei vaienna toista nerokkuudellaan vaan typeryydellään / törkeydellään. Jälleen kerran joku neropatti on keksinyt vertauksen joka on mahdollisimman kaukana totuudesta mutta joka silti tuntuu räikeimmälle papukaijalaumalla kelpaavan. Näiden Kaijojen kymmenkunnan hokeman lista tulee tällä palstalla jossei päivittäin niin ainakin viikottain käytyä läpi joten turha niitä muilta osin on toistaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

80-luvun alkupuolella reilut 2 vuotta Irakissa ei opettanut meikäläistä kauheasti sympatiseeraamaan arabeja.Se,että joku bagdadilainen päätyisi joskus Suomeen elintasopakolaisena maamme sosiaaliturvan piiriin olisi ollut niissä oloissa täysin pähkähullu ajatus.Eivät he olisi hyötyneet pätkääkään taloudellisesti.
Aivan toinen asia on se,onko tällaisen sivuston ylläpidossa mitään mieltä blogien ollessa kansanradiotasoa.Kommenteille se pitää toki sallia.

Marko Parkkola

Voitaisiinkohan samaa metodia käyttää muihinkin rikoksiin. Jos esimerkiksi näpistelisin jatkuvasti kaupasta jotain, ratkaisu olisi antaa minun ottaa ilmaiseksi tavaraa kaupasta vartijan minua häiritsemättä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Joidenkin kommentoijien mielestä koulut ja varuskunnat ovat keskitysleirejä.

Se ei ole keskitysleiri, jos siellä ei joudu uuniin eikä se ole työleiri jos siellä ei joudu töihin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Keskitysleirille ihmiset keskitetään eli internoidaan tietyksi määräajaksi, tuhoamusleirit ovat sitten erikseen, niistä ei ole paluuta.

Marko Parkkola

Luoja varjelkoot meitä keskussairaaloilta!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #26

Sairaalalaitos syntyi aikoinaan ajatuksesta, että sairaat ihmiset keskitetään johonkin tilaan pois terveiden ihmisten keskuudesta.

Nykyäänhän näin ei enää ajatella. Sairaalassa käydään vain kääntymässä ja sairastaminen tapahtuu koti- tai avohoidossa.

Tämä hallinnollinen muutos tapahtui samoihin aikoihin kuin siirryimme suljetuista kansallisvaltioista ja sekataloudesta globaalin kapitalismin ja monikulttuurisuuteen eli 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On kyllä niin hyvää juttua, että! Tampereelle on keskitetty kaikki YLE:n dosentit jotka tulisi ensimmäiseksi vapauttaa takaisin luontoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On puhdasta vääristelyä verrata paperittomien palautuskeskuksia keskitysleireihin. Palautuskeskuksissa laittomasti maassa olevat odottaisivat palautusta kotimaahansa. Jokaisella on kotimaa, ja EU:n pitäisi sopia palautusta vastaan pullikoivien maiden kanssa palautuksista käyttäen hyväksi niin suostuttelua kuin pakotteitakin. Jos EU aikoo olla suurvalta, sen on opittava käyttäytymään suurvallan tavoin.

Keskitysleireillä eläviä ihmisluurankoja kaasutettiin kuoliaiksi ja poltettiin. Osoittaa täydellistä historian tuntemattomuutta tai huonoa makua puhua näistä tässä yhteydessä.

Jos paperittomien ongelmaa ei ratkaista palautuksilla, koko turvapaikkajärjestelmä romahtaa ja seurauksena olevat ihmistulvat saavat aikaan sen, että tulva joudutaan katkaisemaan, jolloin moni turvapaikkaa todella tarvitseva jää ilman sitä.

Lyhytnäköiset ihmiset saavat lopulta aikaan päinvastaisen vaikutuksen kuin sen mitä tavoittelevat.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei paperittomat olleet ongelma kummallekaan studiossa olleelle. Päinvastoin, oikeudettomat työntekijät, joita voi kiristää maastakarkottamisella lähes mihin tahansa ovat porvaripuolueiden tärkein voimavara sosiaalidemokraattisen ay-liikkeen tuhoamiseksi.

Laillisen ja ennen kaikkea laitoman siirtolaisuuden ansiosta Yhdysvalloissakaan ei ole voimakkaita ammattiliittoja sinikaulusaloilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hankalahan tuo tilanne on, eikä varmaan ole helppoa ratkaisua. Laittomastihan he ovat maassa, kun lain kirjainta katsotaan, mutta kun ei voi palauttaa, niin sitten seuraa tämä iso ongelma.

Väliaikainen oleskelulupa on niin laaja sana, että kyllä sitä pitää yksilöidä, ehkäpä aina max 2-3kk kerrallaan, ja kuitenkin niin, että palautusprosessi on koko ajan päällä.

Hankalaa. kun ei ihmisiä kuitenkaan voi keskitysleiriin laittaa, vaikka persuille se tietenkin sopisi :)

Ehkäpä jostain tuolta välimuodosta löytyy se välttävä ratkaisu, en ole niin viisas, että asian osaisin ratkaista, mutta eipä hätää, täällä puheenvuorossa niitä riittää. :)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jotainhan näille laittomille kulkijoille on tehtävä. Ei se auta paskaakaan, että puhutaan tilapäisistä luvista, venytetään oleskelua rajattomasti ja haukutaan muita vaihtoehtoja esittävät, milloin natseiksi, milloin populisteiksi jne.. Humaanisuuden nimissä voi tietty jokainen pörhistyä rajattomasti.

Jonkun on kuitenkin otettava vastuu näistä laittomista kulkijoista ja mielellään nopeasti. Ruotsissa on jo tuhansia hävinnyt maan alle, kuka odottamaan uutta päätöstä, kuka sitten ihan muuten vaan. Syitä lie monia.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-tiotuse...?

Onko sitten kulkijoiden yhteen paikkaan kerääminen hyvä tai huono vaihtoehto ? Se ainakin toimii ja on kuitenkin parempi vaihtoehto, kuin olla uhattuna ja henkeään kaupalla, tai olla orjana jossain paskalafkassa rikastuttamassa jotain nylkyriä.

Ei tämä voi olla poliittisesti epäkorrekti tai kiusallinen asia, millään tavalla.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Asiaa on mietittävä ja ratkaisu varmaan löytyy. Uusihan tämä ongelma ei ole ollut. Tässä yksi ratkaisu erään aikaisemman pakolaisaallon ongelmaan:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Nansen-passi

Marko Parkkola

Ongelmahan ei ole kotiinpääsy, kuten kyseisessä tapauksessa. Ongelma on ettei maailmanmatkaaja halua kotiinsa. Toisaalta ei heitä pidä päästää tännekään juhlapatojen ääreen.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Niin, tarkoitin lähinnä sitä, että tässä kysymyksessä tarvitaan samantyyppistä ajattelua kuin tuon Nansen-passin kohdalla, mikä ratkaisi passittomuuden ongelman ja päästi ihmiset lähtemään eri maihin. Ei Nansen- passi tietenkään mikään suora ratkaisu tähän ole, mutta esimerkki siitä, että hankalaltakin tuntuvaan ongelmaan voi löytyä suht yksinkertainen ratkaisu, jonka eri osapuolet voivat hyväksyä. Mikä se on, minä en tiedä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Saadaan halpoja marjanpoimijoita ym. kiva, kun tekee olot riittävän ankeaksi, paluumatkatkin alkavat olla kiinnostavia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tätähän perussuomalaiset hallituksessa yrittivät, ainakin ns. kantasuomalaisten kohdalla leikkaamalla lomarahoista ja palkanlisistä sekä heikentämällä hyvinvointipalveluita.

Ainoa vika et suurimmalla osalla suomalaisista ei ole toista kotimaata, minne lähteä elintasopakolaiseksi kun perussuomalaiset onnistivat romahduttamaan tämän kansakunnan elintason.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

EU:n tavoite on saada yhtenäinen elintaso koko EU:n alueella, ilmeisesti Romanian tai Bulgarian taso on tavoite.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja taas.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170718220027163...

Ei Leinosen Ninakaan vähäjärkinen liene, kunhan vetää samalla yksittäistapauksen tunteen voimalla kuten jossei jokainen toimittaja niin valtaosa. Jotenkin häiritsee eniten miten kykenevät noin muuten suoriutumaan tehtävistään, objektiivisesta tiedonvälityksestä, kun ei kai uutisia voi vetää emootio edellä - metodilla?

"Omaa omatuntoa kolkuttaa, että Suomi palauttaa ihmisiä näihin oloihin."

Omantunnon täytyy kolkutella tämän aiheen kohdalla niin kovaa, että pauhe hiljentää järjen sitten kokonaan...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kyllähän tuon sanamagian määrä näissä yhteyksissä on tolkuton. Alkaen siis ihan siitä, että vallalla ja käytössä oleva "ihmisoikeuskäsitteistö" on länsimaisen yksilöoikeusajattelun kriisiytymisen tuotetta -- se syntyi kun natsi-Saksan johto piti saattaa vastuuseen tavalla joka kanavoisi syyllisyyden yksilöihin eikä koko kansaa koskenutta yhteisöllistä ja moraalista taantumaa tarvitsisi käsitellä.

Tämän käsitteistön muodostamasta "ikkunasta" ei näitä nyt tulevalla vuosisadalla esiin nousevia kansainvaelluskysymyksiä mitenkään pystytä ratkaisemaan. Jokainen päivä jonka hukkaamme sulkiessamme silmämme siltä millaisista asioista todellisuudessa on kyse ja millaisiin mittasuhteisiin kansainvaellukset tulevat jo muutamien vuosikymmenien perspektiivillä kasvamaan vähentää kykyjämme päästä kiinni reaalitodellisuuteen.

Ihan alun alkaen meidän olisi pitänyt puhua "kansainvaelluksista" eikä esimerkiksi "turvapaikanhausta", joka siirtää käsitteistön suoraan asenne- ja arvovalintojen raamiin. Jokainen joka tutustuu pahimpiin ennustuksiin esimerkiksi Afrikan väestön moninkertaitumisesta tulevalla vuosisadalla ymmärtää, ettei länsimaisen yksilöajattelun varassa kehittyneillä ja yleiskäsitteitä ylihistoriallisiksi, ylikulttuurisiksi, ylikansallisiksi, yliyhteisöllisiksi -- ja kaikin tavoin yli-ihmismäisiksi -- ekstrapoloivilla sanamagioilla tulla mitään todellisia ongelmia ratkaisemaan.

Ne ovat toistaiseksi vain omia leikkikalujamme, nuo käsitteet. Niillä suuret mutta ah niin ideologiset lapset jakavat ikiomaa moralistis-oralistista hiekkalaatikkoaan keskenään.

Sadat tai tuhat miljoonaa kansainvaeltajaa Eurooppaan merkitsee yksinkertaisesti sitä että kaikki eurooppalaisen ajattelun hämähäkinseittiäkin ohuemmat kognitiiviset langat tulevat murenemaan. Se merkitsee sekä sosiaalis-moraalisesti että taloudellisesti eurooppalaisten vanhojen kansallisvaltioiden loppua. Eurooppalainen vauraus ja tiedollinen asiahallinta ovat todellakin hyvin ohuiden lankojen varaan ripustettu.

"Turvapaikanhaulla" ja muilla vastaavilla yleiskäsitteillä ymmärryksen noituminen on ehkä narsistista vieraskulttuurirakastumista palkitsevaa juuri tällä hetkellä, mutta ajat -- ne tulevat muuttumaan. Ei ole odotettavissa että Afrikassa olisi kohta montaakaan rauhanomaista paikkaa -- jokainen kansainvaeltaja voi vedota "turvapaikan" tarpeeseen. Mutta ei ole odotettavissa että Euroopassakaan olisi kohta montaakaan sisäisestä väkivallasta vapaata maata.

Näitä kansalaiskeskusteluja seuraavana en kyllä näe missään edes hiushalkeaman mittaista rakoa, mistä jokin reaalitajuinen käsitteenmuodostus voisi virrata sisään vahvasti sementoituihin mielipiderintamiin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Olen huomannut etta talla palstalla olevilla mielipiteilla on sentaan aste-ero vastaaviin nimettomiin mielipidekirjoituksiin joita myos loytyy netista. Taalla haaveillaan keskitysleireista mutta nimettomilla palstoilla lisaksi ihmisten tappamisesta ja kiduttamisesta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onkos nää ketkä luulee varuskuntaa keskitysleiriksi sivareita? Vai mistä moinen luulo kumpuaa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Hyvä pointti, tietäisiköhän Jussi Halla-aho?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Luultavasti jos on väittänyt niiden olevan keskitysleirejä, entäs muut?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #48

Halla-aho ehdotti parakkikylää Ruotsin rajalle. Taisi pitää varuskuntia paitsi itselleen, myös maahanmuuttajille liian ankeina!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #49

"Taisi pitää" kuulostaa ihan sun omalta mielipiteeltä, onko hallahaho väittänyt että varuskunta on keskitysleiri?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #50

Olet oikeassa, se on minun omaa aavisteluani. Sinähän se epäilit, että siviilipalvelusmiehet vertaisivat varuskuntia keskitysleireihin ja tunnettu sivari Halla-aho nousi heti mieleeni.

Toimituksen poiminnat