MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Luomumaatalous - eurooppalaisen keskiluokan harrastus?

Maapallolla on 2017 noin 7,6 miljardia ihmistä ja väestö kasvaa noin 83 miljoonan vuosivauhtia kertoo Wikipedia. Vaikken pidä lähdettä täysin luotettavana, uskon YK:n arvioon, että vuonna 2030 meitä on 8,6 miljardia ja 2050 peräti 9,8 miljardia.

Ympärilläni on vannoutuneita luomuihmisiä, joiden mukaan luomu pelastaa maailman. Olen tämmöinen keskinkertaisuus matematiikassa, mutta ole ihmetellyt kovasti sitä, miten luomumaatalous pystyy päihittämään tehomaatalouden jos väestönkasvu on nykyisen kaltaista?

Tiedän vähäisen maataloudesta, mutta sen verran, että geenitekniikalla on pystytty lyhentämään viljakasvien korsia, jolloin sateiden aiheuttama lakoontuminen on vähentynyt. Kemiallisilla lannotteilla on sato saatu kasvamaan viljeltyä hehtaaria kohden huomattavasti suuremmaksi, mitä isovanhemmat kaskiviljelyllä ja luonnonlannotteilla saivat. Kemiallisella tuholaistorjunnalla on pystytty vähentämään tuhohyönteisten ja -eläinten aiheuttamaa hävikkiä. Tuholaiset ovat suurin vitsaus juuri siellä, missä lisääntyvää ruokatuotantoa kipeimmin tarvitaan.

Jotenkin minun kehno matikkapää väittää, että luomuelintarviketuotanto on nyt vaan tälle väestönkasvulle pelkkä länsimainen liberaali-idealistinen harha, jolla ei ol mitään käytännön pohjaa. Ellei maailman "väestöräjähdystä" saada pian pysäytettyä, on keksittävä koko ajan uusia tapoja, joilla viljat, karja ja hedelmät saadaan kasvamaan entistä nopeammin, sisältämään enemmän proteiinia ja ovat aikaisempaa enmmän vastustuskykyisiä tuholaisille ja sääilmiöille.

Voin olla väärässä, mutta millä keinoin luomumaatalous saadaan tuottamaan enemmän kuin tehomaatalous? 

Einarviketuotantoon tarkoitettu maa-alue  ei kasva samassa suhteessa kuin ihmisten määrä. Ei millään keinolla. Heinäsirkat ja torakat ravintoaineina ovat nekin rajallisia, kun ne lisätään ruokalistalle. Ja jos kaikki ruokatuotanto jaetaan maailman väestön kesken tasan, sillekin tulee tällä väestönkasvulla ennenpitkää raja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kasvissyönti yleistyy.

Kannattaa selvittää, kuinka paljon maapallolla on tänä päivänä on totaali määrä lihakarjaa ja lihantuotantoa, ja sen jälkeen suhteuttaa se väestömäärään ja maapallon väestömäärän kehitykseen.

Ihmiskunta voi syödä kaiken maatalouden tuotantolihan maapallolta tänään jo parissa päivässä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ehdottaisin, että tutustut alla olevaan linkkiin. Siinä on monet asiat nähty koko lailla kohdalleen.

http://pahis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245069-geeni...

Tuskinpa luomutuotanto on ihmiskunnan pelastus. Me tarvitaan todennälöisesti aivan uudenlaista elintarvikkeiden tuotantotekniikkaa, jos mielitään saada lisää syötävää. Sitä on jo pienessä määrin näkyvissä, mutta voiko uudet innovaatiot olla todellisia ratkaisuja, on jo toinen asia. Niissä pelkästään tuotteiden hinta pyrkii nousenaan, ei niinkään meidän kannalta, mutta köyhempien alueiden kylläkin. Siellähän nimenomaan ruoan tarve kasvaa. Kokonaan toinen asia on, voidaanko uusia innovaatioita soveltaa näiden alueiden ruoantuotantoon.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kiitos linkistä! Olen kanssasi aika paljon samaa mieltä, vaikken kaikkia tuotantoteknisiä kikkoja tajuakaan. Myös se, että maailman köyhimmmillä alueilla väestönkasvu on suurinta ja mahdollisuudet ottaa uusia tekniikoita käyttöön, pienimmät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luomu varmaan pelastaakin miljardien nälkäkuolemalla.

Eero Mattila

"luomuelintarviketuotanto on nyt vaan tälle väestönkasvulle pelkkä länsimainen liberaali-idealistinen harha, ei ol mitään käytännön pohjaa"

Eh, luonnonmukainen tuotanto on ainut tuotantotapa, jolla on käytännön pohjaa ja tuhatvuotinen perinne, johon se pohjaa. Jopa niin paljon, että jos luonnon valinnan annettaisiin toteutua täysimääräisesti mitään väestöräjähdystä ei olisi koskaan tullut. Elinympäristö olisi riittänyt ruokkimaan tietyn määrän ihmisiä.

Luonto tasapainottaa kaiken automaattisesti, jos sen toimia ei yritetä keinotekoisesti säädellä. Väestöräjähdys on seurausta ihmisen sekaantumisesta luonnon tasapainoon. Ihmisellä ei kuitenkaan ole kykyä ratkaista luomaansa epätasapainotilannetta.

Väestöräjähdystä ei ehkäistä luomulla eikä tehomaataloudella. Luomulla ja tehomaataloudella voidaan vaikuttaa siihen, pysyykö viljelymaa viljelykelpoisena myös tuleville sukupolville.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii no kasviekoloigen tutkimuksien piirissä , he kyllä ehottavat uusia menetelmiä maatalouteenkin ja nyt on sitten tehty myös hiilidioksidista ja sähköstä ruokaa, ravintoa, proteiineja jne. Hiilidioksidista voidaan valmistaa ravintoa ja sitten myös bensaa maailmalla olevien tietojen mukaan

Luonnossa kait on parempia lihantuottajia kuin nautakarjat myös. Uudella tekonologialla voidaan tehä erilailla sapuskat kuin nykyisin kasviekologien mukaan, tutkimusryhmä Helsingin Yliopisto ja Lappeenrannan korkeakoulun hiilidioksidi selvitykset

Maapallo kait kestää jotain 10--15 miljarida ihmisä prof E O Wilsonin mukaan , Harvardin Yliopisto, kuollut jo ja pitää muistaa että ihmisten tarpeet muuttuvat eli pallon kantokykykin voi sitten muuttua jos ihmiset ja heidän tarpeensa muuttuvat

Toimituksen poiminnat