MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Kaikki blogit puheenaiheesta Agressiivinen veronkierto

Piilokorruptio Suomessa osa 4: Lainsäädännön tarkoitukselliset porsaanreiät

Eräs vähän esillä ollut institutionaalisen korruption muoto on epämääräisten ja porsaanreikiä sisältävien lakien säätäminen. Lakeihin jätetään tarkoituksellisesti aukkoja, joissa on mahdollisuuksia tulkintoihin eikä niiden valvonta ole edes kunnolla mahdollista. Lain noudattamiseen liittyy olennaisesti kiinnijäämisen riski sekä toisaalta rangaistuksen kovuus mikäli sitä rikkoo - joidenkin lakien kohdalla käytännön valvonta on mahdotonta, mikä osin vesittää koko lain.

Orpon pikavippi yrityksille katumalla

Timo Harakka oli toki epätarkka ja osin harhaanjohtava veronkiertäjien armahduksen palaamisesta, mutta se ei saisi peittää kokonaan alleen tuon hallituksen ehdotuksen sisältöä. Ilmoittamalla itse verotettava tulo vasta myöhemmin saisi käytännössä vaikkapa lainan lyhennysvapaalla vuodella ja kohtuullisella korolla. Onnistuukohan sama henkilöverotuksessa?

Hallituksen esityksessä on ehdotetussa mallissa tilannetta kuvaava esimerkki 2:

'Älä tunnusta mitään, kiistä kaikki'!

Ylen la 9.4. 2016 aamutv:n haastattelija Sanna Ukkolan kysymykseen, onko Nordea syyllistynyt veronkiertoon, veroneuvos Markku Hirvonen totesi ykskantaan Nordean johdon vastauksista, että ovat omaksuneet rikollisjärjestöjen toimintatavan - 'älä tunnusta mitään, kiistä kaikki'.

Siltä on näyttänyt. Kiistämisellään Nordean hallituksen pj. Björn Wahlroos on pyrkinyt mitätöimään veroparatiisikytkökset. Hänen mielestään Nordea ei ole tehnyt mitään väärää ja paratiiseissa liikkuvat rahat ovat mitättömän pieniä.

Miksi maksaa veroja, jos ei taho

Laaja veronkierto- ja verovilppiskandaali avautui tietovuodon ansiosta. Varakkaat ihmiset ja yritykset ovat käyttäneet surutta hyväkseen globaaleja porsaanreikiä ja veroparatiiseja. Tämä on ollut tiedossa, mutta ongelmaa saa uudet mittasuhteet kun veropakolaisille saadaan kasvot.

Digiaikakaudella mikään salainen tieto ei ole salassa. Tämä on fakta. Yleisin tietovuotaja ja heikoin lenkki on tietoon käsiksi pääsevä työntekijä. Tämä on fakta.

Panamalistalla Tiitisen listan kohtalo?

Hallintarekisterilakia yritettiin uittaa äskettäin uudelleen voimaan. Lain "arvo-osuusjärjestelmästä" eduskunnalle esitteli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) Stubbin ollessa samaan aikaan yllättävällä työmatkalla. Syykin innolle taitaa jo hiljalleen selvitä.

Sipilän hallitus olisi armahtanut veronkiertäjät - tehokas katuminen

Panamapapereista ruvettiin sitten kohumaan ja tämä varmaan dominoikin uutisia vielä pitkään.

Pankkien rooli veronkierrossa on selvitettävä

Rikoslain mukaan avunannossa on kysymys rikoksen tapahtumisen edistämisestä neuvoin ja toimin.

 

Lakitermi tuli tänään mieleeni seuraillessani Panama-vuodon uutisointia. Tarkempia tietoja veronkierrosta tihkuu sisään tunneittain, mutta jo nyt tiedetään, että Nordealla on ollut lusikkansa sopassa.

 

Ylen mukaan Pohjoismaiden suurin pankki on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä. Näiden yhtiöiden johdossa on ollut bulvaaneja, jotka ovat peittäneet oikeat rahamiehet.

 

Uutiset eivät tulleet yllätyksenä.

 

Säälittävät verosopimukset syynä aggressiiviseen veronkiertoon

Verotuksen yleisesti hyväksytty periaate on, että tulot verotetaan siinä valtiossa, missä ne ovat syntyneet. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska valtiot ovat luopuneet oikeudestaan verottaa ulkomaisessa omistuksessa olevia yhtiöitä.

 

Suomi on tytäryhtiötalous. Vanhat EU-maat ovat pääosin emoyhtiötalouksia, jotka EU:n laajetessa 90-luvun alussa virittivät innokkaille uusille jäsenvaltioille verosopimusloukun, jossa nämä luopuivat verottamasta tuloja, jotka ulkomaiset edunsaajat ansaitsivat näissä uusissa jäsenvaltioissa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä