MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Kaikki blogit puheenaiheesta Metropolihallinto

Kuntavaalit Helsingissä osa 1: Asumisen hinta

Korkea asumisen hinta on helsinkiläisten elintason kannalta merkittävin yksittäinen ongelma, ja suurimpina häviäjinä ovat vuokralaiset, sekä ensiasunnon ostajat. Asumistuen (hel.fi 18.9.2015) kautta myös veronmaksajat osallistuvat kalliin asumisen rahoittamiseen. 

Länsimetropoli

Helsingin kaupunginvaltuutetun Otso Kivekkään (FB 13.6.2016) mukaan länsimetron myöhästymisen, kustannusarvion ylittymisen (240 miljoonalla), sekä myöhäisen tiedottamisen ongelmien ytimessä on Länsimetro oy, joka on Helsingin ja Espoon yhdessä omistama projektiyhtiö.

On hyvä tiedostaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen yhdistäminen metropoliksi tekisi kaupunkien väliset projektiyhtiöhimmelit tarpeettomaksi, ja sitä kautta vähentäisi vastaavien virheiden riskiä tulevaisuudessa.

Maahanmuutto: menot ja velka kasvavat - verotulot eivät kasva

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puhui 25.1.2016 valtuustolle maahanmuutosta, väestönkasvusta ja taloudesta. Mäkelän viesti oli selvä. Hän totesi, että "nyt jo on sellainen tilanne, että kasvukaupungit kuten Espoo ja Vantaa velkaantuvat."

 

https://youtu.be/nX1HoaAuquU

 

Ja muutamaa minuuttia myöhemmin kaupunginjohtaja kiteytti velkaantumisen syyn. Kasvu johtuu maahanmuutosta, joka lisää menoja mutta ei lisää verotuloja:

 

Pakkolait taas Espoon uhkana

Uutena kaupunginvaltuutettuna organisoin 2013 Perussuomalaisten valtuutettujen kampanjan metropolihallinnon pakkolakien torppaamiseksi. Siinä onnistuttiin, 2015 keväällä maan hallitus luopui hankkeesta.

Byrokratian ystävät kuitenkaan eivät ole luopuneet toivosta sanella Helsingin seudulle hallintohimmeleitä.

Metropolihallinnolle oppia Australiasta

Suomen terveen kaupungistumisen pahimpia esteitä on pääkaupunkiseudun älytön kuntarakenne. Asiaa haittaa edelleen se, että kansanedustajat istuvat myös pääkaupunkiseudun valtuustoissa, siis erittäin hankalasti kahdella tuolilla. Helsinki kuuluu kaiken lisäksi eduskuntavaaleissa eri vaalipiiriin kuin Espoo ja Vantaa.  

Ehdotus SDP:n strategiaksi alkaneelle vaalikaudelle

Hallitusneuvottelut ovat vasta kunnolla käynnistymässä, mutta ne eivät sinänsä muuta miksikään vaalitulosta, jossa SDP jäi neljänneksi 34 eduskuntapaikallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että SDP tarvitsee hyvän strategian noustakseen ylös kuilusta alkaneella vaalikaudella. Minun mielestäni seuraavat perusperiaatteet auttavat parantamaan uskottavuutta:

Suomen ”liittovaltiomalli” kaatoi soten ja metropolihallinnon

Suomi on itse asiassa liittovaltio. Siksi kuntauudistus ja sote ajoivat karille. Ja siksi metropolihallinnosta ei tahdo tulla mitään.

    Jos Yhdysvalloissa on viitisenkymmentä osavaltiota, Suomessa niitä on kolmisen sataa. Suomen kunnat ovat ”osavaltioita”, ei enempää eikä vähempää. Kirjoitan lainausmerkit vain tähän kohtaan, koska Suomen kunnat eivät ole ns. osavaltioita vaan oikeita osavaltioita.

Helsinkiläiset voisivat katsoa peiliin

On käsittämätöntä, miten Helsinki yrittää kaupunginjohtajansa Jussi Pajusen johdolla sitkeästi ottaa hallintaansa naapurikaupunkinsa täysin riippumatta siitä, mitä näiden asukkaat ovat asiasta mieltä. Metropolihallinto olisi kohtalokasta sekä kuntapalveluiden käyttäjille että asukkaiden demokraattisille vaikutusmahdollisuuksille.

Helsingin menestyminen on koko Suomen etu

Helsingin kaupungin vuosille 2013-2016 suunnatun strategiaohjelma mukaan Helsingin tavoitteena on olla ”maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu asukkaiden hyvinvoinnin ja koko Suomen hyväksi.”

 Tähän tavoitteeseen tiivistyy paljon. Helsingin seutu on maamme ainoa kansainvälisesti merkittävä metropolialue. Tämän aseman vuoksi sillä on laaja vastuu myös koko maan kehityksen edistämisestä.

Asumisen hinta on pääkaupunkiseudulla liian korkea

Pääkaupunkiseutu on hieno paikka asua. Metropolialue on Suomen veturi. Tällä alueella asuu noin viidesosa suomalaisista ja alue tuottaa taloudella mitattuna noin kolmasosan koko Suomen hyvinvoinnista.  Työpaikkojen synty ja talouden uusiutumiskyky on seudulla nopeampaa kuin muualla. Tiivis kaupunkirakenne luo edullisen ympäristön useille liiketoiminnoille ja mahdollistaa ihmisten sujuvan liikkumisen arjessa. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä