MarkkuTurpeinen Musta tuntuu ja muuten minun mielestäni!

Kaikki blogit puheenaiheesta Fortumin verkon myynti

Carunan hunajaa

Kataisen hallituksen päätös, joka mahdollisti Fortumille sähköverkkonsa myynnin ulkomaiseen omistukseen oli yksi typerimpiä päätöksiä, joita on tehty. Kritisoin päätöstä blogissani jo tammikuussa 2014. Uuden Suomen Puheenvuoroni tammikuu 2014

Pääministeri Katainen ja ministeri Vapaavuori vannoivat, että sähkönsiirtohinnat eivät tule nousemaan. No, jokainen meistä tietää, kuinka on käynyt.

Sähkönsiirtohinnat kuriin!

Taas tuli postiluukusta sähkönsiirtolasku. Se on karu lappu, kun sähkönsiirto maksaa jo enemmän kuin itse sähkö - minullakin kuukaudessa lähes sata euroa. Huh!

Sähkönsiirtomaksuilla on toki hyvä tarkoitus, sähköverkkojen ylläpitäminen. Mutta maksut ovat jo mielestäni kohtuuttomia. Sähkönsiirtoyhtiöni Caruna vielä nostaa sänkönsiirtohintoja 1.7. alkaen, ja todellinen korotus veroineen on 6.5 prosenttia.

Fortumin sähköverkon myynti ja siirtohinnoittelu tutkittava perinpohjin

Carunan sähkön siirtohinnoittelu herättää lukuisia kysymyksiä. Siksi kaikki vaiheet verkon myyntineuvotteluista lähtien siirtohinnoitteluun olisi tutkittava perusteellisesti. Vaikka eduskunta on viime kädessä hyväksynyt sähköverkon myynnin ja kaupan ehdot, olisi selvitettävä ministerien, virkamiesten ja Fortumin avainhenkilöiden osuus kaupassa ja täysin epäonnistuneessa muiden muassa seurantaa, hinnoittelua ja investointeja koskevassa sopimuksen synnyssä. Liittyykö näihin kenties korruptiota? Mikä oli Carunaan sittemmin siirtyneiden fortumlaisten osuus neuvotteluissa ja järjestelyissä?

LAITON FORTUMIN CARUNA-KAUPPA?

Kaksi vuotta sitten toteutetulla kaupalla Fortumin Suomen sähköverkko siirtyi 2,55, miljardilla eurolla kahden 80 prosenttisesti ulkomaisen finanssisijoitusyhtiön, First State Investmentsin ja Borealis Infrastructuresin omistukseen. Viidesosan, eli 20 prosentin osuuden omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva ja LähiTapiola Eläkeyhtiö. Yhtiö on viime päivät ollut kaikkien huulilla rajujen-, sähkönsiirtomaksujen jopa yli 50 prosentin korotusten johdosta.

Fortumin jättikaupoista saatuja voittoja olisi käytettävä talouden elvytykseen

Energiayhtiö Fortum on myynyt sähköverkkonsa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa yhteensä noin 9,3 miljardin kauppahinnasta. HS:n tietojen mukaan tästä saatu myyntivoitto on 6,3 miljardia euroa.

Vaikuttaa varsin kummalliselta, kun poliitikoista kukaan ei tiettävästi ole ehdottanut ainakin huomattavaa osaa voitoista käytettäväksi talouden elvyttämiseen. Tässä olisi valtiolla omistajaohjauksen paikka. Elvytykseen voitaisiin käyttää vaikkapa 3 miljardia euroa, jolla alennettaisiin ansiotuloveroja, tuettaisiin yksityisiä ja julkisia investointeja, vientiä ja tuotekehitystä.

Fortumilla on rahaa millä mällätä

Fortum myi Ruotsissa sähkönjakeluverkkonsa ja sai siitä kassaansa riihikuivaa rahaa peräti 6,6 miljardia euroa eli enemmän kuin vuotuinen liikevaihto. Ja kun firman kannattavuus on ollut superhyvä muutoinkin jo pidemmän aikaa, niin nyt Fortumilla on yllin kyllin rahaa suuriinkiin operaatioihin.

Fortum maksattaa veronmaksajilla epäonnistumisensa.

F. on myymässä Ruotsissa olevan jakeluverkkonsa ( miljardeilla ). Aiemmin se myi Länsi-Suomen verkon Carunalle ( miljardeilla ). Lähde Yle/Reuters 7.10.

Onko Liliuksen aloittama Venäjän verkkojen valloitus tullut tiensä päähän ?

Seikkailu idässä maksanee paljon, ja jostain se raha on otettava. Onko meillä jälleen edessä hintojen korotus ja haluavatko poliitikot kotiututtaa voittoja, joilla maksetaan valtion velkoja ?

Sähkönsiirtobusiness

”Fortumin johdolle jättibonukset sähkötuotannon energiatehokkuuden noususta”
”Runsassateinen vuosi” - Fortum teki hyvän tuloksen, johtoa palkittiin”.
”Fortum korottaa sähkön hintaa, syynä vähäsateinen vuosi”
”Suomi Power Networks Oy nostaa sähkönsiirtohintaa, syynä rapistuneen verkon uusimistyöt”
”Kevan johtaja saa bonuksen – syynä sähkönsiirtoliiketoiminnan hyvä kehitys”
”Sähkönsiirtoverkko romahti – United Power Network companyn johto pakoilee”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä